Etapa I (2018); Proiect component 2 (materiale vitroase fosfato-teluritice)
- Elaborarea strategiei de fabricatie, caracterizare si testare de nanocompozite vitroase fosfato-teluritice pentru senzori de câmp magnetic.
- Au fost preparate diverse sticle fosfato-telurice, cu conținut variabil de TeO2. Sticlele au fost preparate prin metoda neconvențională pe cale umedă și au fost supuse unor investigații complexe (optice, structurale, magnetice și magneto-optice) în vederea stabilirii performanțelor cerute de aplicațiile magneto-optice și a mecanismelor electronice raspunzatoare de acestea.
- Au fost elaborate: 2 baze de date (documentare si rețete de preparare), o fișă de flux tehnologic și o fișă de produs.
Bază de date: Documentatie pentru sticle telurice: Bază de date sticle teluritice documentație. Bază de date: Rețete de preparare sticle fosfotelurice: Bază de date rețete preparare sticle fosfotelurice. Fisă produs: Sticle fosfotelurice cu oxid de zinc: Fișa produs sticle fosfatoteluritice cu oxid de zinc. Fisă schemă tehnologică: Schema tehnologica pentru obținere sticle telurice: Fișă schema flux tehnologic obținere sticle teluritice.
Etapa II (2019); Proiect component 2 (materiale vitroase fosfato-teluritice)
- Metoda de laborator de obtinere a materialelor nanocompozite vitroceramice fosfo-teluritice de volum, senzori de camp magnetic. Preparari de sisteme cu compozitii diverse.
- A fost elaborata si experimentata o metoda de laborator de obtinere a materialelor vitroase de volum, fosfo-teluritice, cu continut de TiO2, prin metoda pe cale umeda de procesare a reactantilor, urmata de topirea si racirea topiturii.
- A fost elaborata o tehnologie de obtinere a 3 produse imbunatatite.
- Au fost sintetizate trei compozitii de sticle fosfo-teluritice cu continut de TiO2, concentratiile de TeO2 fiind de 5 % mol, 10 % mol. si, respectiv, 15 % mol.
- Materialele fosfo-teluritice de volum, cu continut de TiO2, senzori de camp magnetic, au fost caracterizate optic, magnetic si magneto-optic.
- A fost elaborata o baza date (proprietati magnetice si magneto-optice ale materialele fosfo-teluritice de volum, cu continut de TiO2) si o fisa de produse.
Etapa III (2020); Proiect component 2 (materiale vitroase fosfato-teluritice)
- Metoda de laborator de obtinere a materialelor nanocompozite vitroceramice fosfoteluritice senzori de camp magnetic (MNVFSCM), cu parametri optimizati. Caracterizarea optica, structurala, magnetica si magneto-optica a MNVFSCM, cu parametri optimizati. Optimizarea si validarea retetelor compozitionale.
- A fost elaborata si experimentata o metoda de laborator de obtinere a sticlelor alumino-fosfo-teluritica cu continut de ZnO (35 % mol.), o compozitie de sticla alumino-fosfo-teluritica cu continut de ZrO2 (1 % mol.)si o compozitie de sticla alumino-fosfato-teluritica cu continut de Nb2O5 (5 % mol.).
- Au fost elaborate si experimentate trei retete compozitionale noi de sticle alumino-fosfato-teluritice.
- Au fost sintetizate trei produse noi cu posibilitate de transfer la operator economic.
- A fost elaborata o cerere de brevet.
- Materialele fosfato-teluritice de volum, cu continut de ZnO, ZrO2 si, respectiv, Nb2O5, senzori de camp magnetic, au fost caracterizate optic, magnetic si magneto-optic.
Etapa IV (2021); Proiect component 2 (materiale vitroase fosfato-teluritice)
- In cadrul Etapei IV/2021, au fost sintetizate si caracterizate termic, chimic, structural, magnetic si magneto-optic, sticle fosfoteluritice care contin ZnO, Nb2O5 si, respectiv, ZrO2, cu aplicatie pentru rotatori Faraday.
- Participare la Workshop final (https://infim.ro/workshop-pccdi47/) in care au fost prezentate principalele rezultate obtinute pe parcursul derularii proiectului AdvanceNano, in legatura cu materialele vitroase fosfo-teluritice care contin, ZnO, TiO2, Nb2O5 si, respectiv, ZrO2.
- A fost actualizata pagina de web a proiectului Advance Nano, site INOE 2000.